Welkom op Barend en Van Dorp.nl

Ontdek het volledige beeldarchief van 8 jaar Barend en Van Dorp

Uitzending 17-09-2001

Gemiddelde: 3.3 (3 stemmen)
Beschrijving

Actuele dagelijkse talkshow van Frits Barenden Henk van Dorp. Vaste gast is columnist Jan Mulder. De gasten zitten gezamenlijk aan tafel en reageren op elkaars gespreksonderwerpen.
In deze aflevering te gast: Els Borst-Eilers, minister van VWS en vice-premier, over de terroristische aanslag op het WTC in New York op 11 september 2001; Karla Peijs, Europarlementariër CDA.
Met een optreden van de zanger Frank Boeijen.

Aanslagen 11 september 2001
Minister van Volksgezondheid en vicepremier Els Borst geeft commentaar op de uitspraak "Het internationale terrorisme heeft ons de oorlog verklaard", eerder vandaag van minister-president Wim Kok. Volgens Borst is Nederland geen land in oorlog. Ze gaat er net als de Amerikaanse overheid van uit dat Al Qaida-leider Osama Bin Laden het brein achter de aanslagen van 11 september 2001 is. Dit betekent dat internationale maatregelen vereist zijn tegen een terroristische organisatie die de vrijheid van het Westen bedreigt. Nederland verklaart zich hierin solidair met Amerika. Ze is voorzichtig met uitspraken over Nederlandse deelname aan een oorlog tegen het terrorisme in Afghanistan.

Karla Peijs
CDA-Europarlementariër Karla Peijs vertelt over de gebeurtenissen op 11 september 2001 tijdens haar werkbezoek in Washington. Volgens haar zijn de Amerikanen verbijsterd door deze eerste aanval op Amerikaans grondgebied in de geschiedenis van de VS. Volgens haar wenst de Amerikaanse bevolking, ondanks alle emoties, dat een tegenaanval beheerst uitgevoerd wordt.

Geplande aanslag europees parlement
CDA-Europarlementariër Karla Peijs wist niets van de terroristische plannen in februari 2001 om een aanslag met gifgas te plegen op het Europees parlement in Brussel. Peijs betoogt dat dit soort aanslagen gericht zijn tegen de westerse manier van leven. Een open democratie is volgens haar niet te beveiligen tegen terroristische aanslagen.

Binnenlandse veiligheid
Borst verklaart dat zij geschrokken is van de inefficiënte houding van de Amerikaanse regering. Die heeft pas een uur nadat het eerste vliegtuig dat het WTC invloog beseft dat het om een terroristische aanslag ging. Borst vertelt dat in Nederland direct na de aanslagen de Amerikaanse, Israëlische en Palestijnse 'objecten' extra beveiligd zijn. Ze is met de Tweede Kamer in overleg over maatregelen om de binnenlandse veiligheid aan te scherpen. Ze verwacht dat de Binnenlandse Veiligheidsdienst in de toekomst weer een grotere rol gaat spelen en dat Nederlanders vrijheid in zullen moeten leveren.

Frank Boeijen
Optreden van de Frank Boeijen Groep.

Persoonlijke beleving van de aanslagen op 11 september 2001
Els Borst vertelt dat zij bij de beelden van de aanslag op het WTC in New York hetzelfde angstige gevoel kreeg dat zij bij het bombardement op Rotterdam in mei 1940 heeft gehad. Zij was toen zeven jaar oud.

Mix-up
Grappig animatiefilmpje waarin minister van Financiën Zalm per ongeluk het verkeerde koffertje bij zich heeft op Prinsjesdag. Zijn vrouw is op weg naar haar vakantiebestemming Torremolinos in Spanje met de nieuwe kabinetsbegroting.

Prinsjesdag
Borst ontkracht het gerucht dat de koningin aankomende Prinsjesdag uit piëteit niet in de Gouden Koets zou rijden. De dag zelf is wel soberder dan normaal. Borst geeft toe dat de troonrede aangepast is na de aanslagen van 11 september 2001.

Jomanda
Minister van Volksgezondheid Els Borst geeft uitleg over het onderzoek dat de inspectie van volksgezondheid doet naar de betrokkenheid van medium Jomanda bij de dood van actrice Sylvia Millecam. Jomanda zou tegen (de inmiddels aan borstkanker overleden) Millecam verklaard hebben dat zij geen kanker had.

Gasten: Els Borst-Eilers, Karla Peijs Bekeken: 4681 keer Lengte: 47min Uitzenddatum: 17-09-2001

Plaats een reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
Image CAPTCHA
Type de karakters (let op hoofd- en kleine letters) uit de afbeelding over.