Welkom op Barend en Van Dorp.nl

Ontdek het volledige beeldarchief van 8 jaar Barend en Van Dorp

Uitzending 18-05-1999, "De nacht van Wiegel"

Gemiddelde: 4.8 (41 stemmen)
Beschrijving

"De nacht van Wiegel" In deze aflevering te gast: Pim Fortuyn, publicist en socioloog; George Boateng, voetballer bij Coventry City; Frits Wester, politiek verslaggever (videoverbinding); Johan Cruijff, voetbalcoryfee (telefonisch); Joost Zwagerman, schrijver; Ank Bijleveld, vice-voorzitter CDA fractie (telefonisch). Met een optreden van de popgroep Texas. Interviews met Kamerleden: Hans Dijkstal, fractievoorzitter VVD; Hans Wiegel, VVD-Kamerlid; Eduard Schuyer, fractieleider D66 in de Eerste Kamer; Paul Rosenmöller, fractievoorzitter GroenLinks; Bram Peper, minister van Binnenlandse Zaken; Jaap de Hoop Scheffer, fractievoorzitter CDA. Verklaring van fractievoorzitter D66 Thom de Graaf. De uitzending loopt uit n.a.v. de Nacht van Wiegel waarin het Kabinet Kok/Paars II bijna ten val komt.

Telefonische reactie van voetbalanalist Johan Cruijff over het gerucht dat hij adviseur van Ajax wordt. Volgens Cruijff is het bericht "gedeeltelijk" waar.
Beeldimpressie van de bedrijvigheid op en rond het Binnenhof in Den Haag.
Interview met Pim Fortuyn
Interview met socioloog Pim Fortuyn over de huidige Nederlandse politiek, waarvoor hij naar eigen zeggen "ongeschikt" is. Fortuyn zou, indien hij minister of premier zou zijn, wel iets fundamenteels in de politiek willen veranderen. Als voorbeeld noemt hij de besluitvoering rond de politieke steun aan de NAVO-bombardementen op Kosovo. Fortuyn gaat in op de vraag waarom hij zo openhartig is over zijn privéleven, zoals zijn bezoek aan darkrooms. Bang voor aids is hij niet, aangezien hij altijd veilig vrijt. Sidekick Jan Mulder bekent een keer per ongeluk in een darkroom verzeild te zijn geraakt. Fortuyn vertelt over zijn lidmaatschap van de PvdA.
Sfeerimpressie van het NK boemeranggooien.

George Boateng
Oud-Feyenoorder George Boateng (23) voetbalt tegenwoordig bij Coventry City in Groot-Brittannië. De media zijn enthousiast over zijn spel. Desgevraagd verklaart Boateng wel voor het Nederlands elftal onder bondscoach Frank Rijkaard te willen spelen.
Debat eerste kamer I

Politiek verslaggever Frits Wester doet via een videoverbinding live verslag vanuit de Eerste Kamer over het verloop van het debat over invoering van het correctief referendum. Hij voert interviews met achtereenvolgens:
- Hans Dijkstal, fractievoorzitter VVD Tweede Kamer;
- Hans Wiegel, Eerste Kamerlid VVD.
Optreden door de band Texas: 'In our lifetime' en 'Tell me the answer'.
Debat eerste kamer II
Rechtstreeks verslag vanuit de Eerste Kamer waar de VVD, na een aangevraagde schorsing, nog geen stemverklaring over het correctief referendum wil geven. Aansluitend volgen Barend, Van Dorp, Mulder en Fortuyn de voortgang van het debat, dat maar blijft voortduren. De sfeer in de studio wordt steeds olijker, nu de hoofdelijke stemming uitblijft. De schaal met hapjes vindt gretig aftrek. Mulder debiteert enkele eigenaardigheden over het nuttigen van bitterballen.

Debat eerste kamer III
Premier Kok doet een klemmend beroep op de Eerste Kamerleden om voor het wetsvoorstel te stemmen. Een verwerping van het wetsvoorstel zou een "zeer ernstige aantasting" van de positie van het paarse kabinet betekenen. Volgens Fortuyn legt Kok heel slim de zwartepiet bij D66: het wetsvoorstel is een initiatief van die partij, die bij een verwerping door de Eerste Kamer uit de regering zou kunnen stappen.
George Boateng
Politiek verslaggever Frits Wester interviewt Eduard Schuyer, fractieleider D66 Eerste Kamer. Fortuyn analyseert de uitkomsten van het debat, en belicht het onderwerp van zijn laatste column in het blad 'Elsevier'. Boateng is nog steeds aanwezig aan tafel, maar heeft het afgelopen uur niet deelgenomen aan het gesprek. Hij vertelt wat hij in de vakantie zoal gaat doen, gaat in op zijn jeugd in Ghana en het contact met zijn familie in zijn vaderland. Hij is erg gelukkig met zijn vriendin, die altijd achter hem staat. Dat leidt bij Mulder tot een bespiegeling over dit "huwelijkse geluk". Fortuyn merkt op dat Mulder in zijn doen en laten sterk op de schrijver Gerard Reve lijkt, waarop Mulder antwoordt dat hij fans van Golden Earring achter zich aankrijgt, omdat hij lijkt op een van de bandleden.
Wiegel stemt tegen
Frits Wester interviewt Paul Rosenmöller, fractievoorzitter GroenLinks Tweede Kamer. Aansluitend geeft Fortuyn een karakterisering van het voeren van oppositie in Nederland. Via een beeldscherm met liveverbinding (NOS) met de Eerste Kamer volgen de gasten in de studio het Kamerdebat. Ondertussen sluit schrijver Joost Zwagerman aan aan de tafel in de studio.

In de Eerste Kamer geeft VVD-fractievoorzitter een stemverklaring af, waarna er hoofdelijk gestemd wordt. VVD-senator Wiegel stemt verrassend als enig VVD-lid tegen het wetsvoorstel.

Joost Zwagerman
Schrijver Zwagerman geeft een analyse van de stemming, George Boateng gaat naar huis en Ank Bijleveld-Schouten, vice-voorzitter CDA Tweede Kamer, geeft een telefonische reactie. Fortuyn vervolgt zijn politieke analyse en schetst de strijd om het leiderschap binnen de VVD.
Reactie van Bram Peper en Jaap de Hoop Scheffer
Frits Wester interviewt Bram Peper, minister van Binnenlandse Zaken PvdA. De D66-fractie komt bijeen in vergadering. De studiogasten vervolgen hun gesprek over de positie van D66, die waarschijnlijk uit de regering zal stappen en in de oppositie zal treden. Wester interviewt Jaap de Hoop Scheffer, fractievoorzitter CDA Tweede Kamer, over het stemgedrag van Wiegel en zijn twijfel aan het leiderschap van VVD-fractieleider Dijkstal.
Verklaring Thom de Graaf
D66-fractievoorzitter Thom de Graaf geeft een verklaring over het sneuvelen van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer. Hij accepteert de consequenties, namelijk het opstappen van D66 uit het kabinet-Kok II.

Plaats een reactie

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam inzendingen te vermijden.
Image CAPTCHA
Type de karakters (let op hoofd- en kleine letters) uit de afbeelding over.